Tilintarkastuslaki muuttuu

Tilintarkastuslaki muuttuu

Hallitus esittää muutoksia tilintarkastuslakiin, joiden on tarkoitus tulla voimaan 17.6.2016.

Tilintarkastuksen kohteena olisi jatkossa yhteisön tai säätiön tilikauden kirjanpito, tilinpäätös sekä hallinto. Toimintakertomusta ei enää tarkastettaisi.

Laissa olisi määräys siitä, että tilintarkastajan on oltava riippumaton tarkastuskohteesta koko tarkastettavana olevan tilinpäätöksen kattaman ajan. Yritysjärjestelyissä tilintarkastajalla olisi kolme kuukautta aikaa ryhtyä torjumaan riippumattomuutta uhkaavia tekijöitä tai luovuttava tilintarkastustoimeksiannosta.

Tilintarkastajalle voitaisiin määrätä seuraamusmaksu, jos hän siirtyy suoraan tilintarkastuskohteen palvelukseen. Pörssiyhtiöissä ja finanssimarkkinoilla toimivissa yhteisöissä aikaraja olisi kaksi vuotta, muissa yhtiöissä vuosi. Seuraamusmaksu olisi enintään 200 000 euroa.

Tilintarkastajan perustoimikausi olisi jatkossa maksimissaan kymmenen vuotta, jos hän toimii esimerkiksi pörssiyhtiössä tai rahoitus- ja vakuutusalan yhtiöissä. Toimikausi voisi jatkua toiset kymmenen vuotta kilpailutuksen jälkeen.

Pörssiyhtiössä tai rahoitus- ja vakuutusalan yhtiöissä tilintarkastaja voisi antaa arvonmääritys- ja veropalveluita ainoastaan, jos niillä ei ole merkittävää vaikutusta tarkastettavaan tilinpäätökseen. Muiden kuin tilintarkastuspalkkioiden enimmäismäärä olisi 70 prosenttia kaikista palkkioista.

Lue lisää hallituksen esityksestä 70/2016

ProPlaza on uudenlainen palvelu, jonka avulla tavoitat lähialueesi tilitoimistot helposi yhdellä tarjouspyynnöllä. Asiakkaita etsivät tilitoimistot ottavat sinuun yhteyttä, eikä sinun tarvitse soitella kaikkia läpi!

Lähetä tarjouspyyntö

Tarjouspyynnön lähettäminen on ilmaista eikä sido sinua mihinkään.

Uusimmat artikkelit

Hyvä kirjanpitäjä on asiakkaansa neuvonantaja

18.9.2017

Kiristyvä sääntely haaste pienemmille tilintarkastajille

5.9.2017

EU-komissiolta lakiesitys: tilitoimiston ilmoitettava verojen välttelystä viranomaisille

30.8.2017

Tilintarkastus tukee yritysten kasvua

15.8.2017