Tilintarkastus tukee yritysten kasvua

Tilintarkastus tukee yritysten kasvua

Tilintarkastusvelvollisuuden lakisääteiset rajat ovat parhaillaan selvityksen alla työ- ja elinkeinoministeriössä. Työryhmä on jo kahdesti saanut jatkoaikaa: nyt ehdotuksia odotetaan syyskuun loppuun mennessä. Suomessa pakollisen tilintarkastuksen rajat ovat perinteisesti olleet eurooppalaista keskitasoa tiukemmat. Onko pienten yritysten tilintarkastuksesta hyötyä yrityksen omistajille tai yhteiskunnalle?

Tilintarkastajan tehtävänä on valvoa yhtiön tai säätiön kirjanpitoa ja varojen hoitoa. Tilintarkastaja varmistaa, että tilinpäätös ja mahdollinen toimintakertomus antavat oikeat, riittävät ja ristiriidattomat tiedot.

Pienimmät yhtiöt on vapautettu tilintarkastuksesta. Niiden ei tarvitse valita tilintarkastajaa, jos korkeintaan yksi seuraavista kolmesta ehdosta on täyttynyt päättyneellä ja sitä edeltäneellä tilikaudella: taseen loppusumma on yli 100 000 euroa, liikevaihto yli 200 000 euroa ja palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä. Tilintarkastus ei ole pakollinen myöskään yksityisille liikkeen- ja ammatinharjoittajille. Moni yhtiö valitsee silti vapaaehtoisesti tilintarkastajan.

Yritykset ja yhteiskunta hyötyvät tilintarkastuksesta monin tavoin. Luotettava talousinformaatio on merkityksellistä sekä omistajille, yrityksille, että koko yhteiskunnalle.

Tilintarkastaja toimii yrityksen taustatukena kirjanpidossa ja talousasioissa. Tilintarkastettu yritys on luotettava asiakkaiden, muiden sidosryhmien ja rahoittajien silmissä. Yrityksille ja yrittäjille tilintarkastus tuottaa mielenrauhaa ja varmuuden siitä, että talousasiat ovat kunnossa. Tilintarkastaja tukee näiltä osin aloittavien yritysten sekä mikro- ja pienyritysten kasvutarinoita.

Tilintarkastukselle on ennen kaikkea tarve silloin, kun yrityksellä on useita omistajia tai kun yritys saa ulkopuolista rahoitusta. Tilintarkastuksella voidaan varmistaa, että kaikkien omistajien etu huomioidaan. Rahoittajat taasen saattavat asettaa tilintarkastuksen esimerkiksi lainansaannin edellytykseksi.

Yhteiskunnan kannalta tilintarkastus on merkityksellistä, tilintarkastuksen varmistaessa esimerkiksi verojen ja työnantajamaksujen oikeellisuuden ja auttaa harmaan talouden estämisessä.

Talousinformaation luotettavuus on suomalaisessa yhteiskunnassa itseisarvo, jota tilintarkastus tukee. Tilintarkastuksen jättäminen vapaaehtoisuuden varaan saattaa vaarantaa tämän tiettyjen yhtiöiden osalta.

Tilintarkastajat tarkastavat vuosittain Suomessa noin 200 000 yritystä, yhteisöä ja säätiötä. Tilintarkastuksessa tilintarkastajat tarkastavat tilinpäätöksen oikeellisuuden, kirjanpidon luotettavuuden ja yrityksen johdon toiminnan lainmukaisuuden.

Meidän näkemyksen mukaan aloittavat, mikro- ja pienyritykset hyötyvät tilintarkastuksesta, ennen kaikkea kasvua tavoitellessa ja rahoitusta haettaessa sekä mikäli yrityksellä on useita omistajia. Tilintarkastaja auttaa kehittämään taloushallintoa ja taloudellista raportointia, auttaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä sekä rahoituksen järjestämisessä ja voi kokemuksellaan monenlaisista liiketoiminnoista tuoda panoksen myös liiketoiminnan kehittämiseen, mahdollistaen näin omistajat ja johdon keskittymään ydinliiketoimintaan. ProPlazan kautta löydät helpoiten tilintarkastajan, joka tuottaa yrityksellesi lisäarvoa.

ProPlaza on uudenlainen palvelu, jonka avulla tavoitat lähialueesi tilitoimistot helposi yhdellä tarjouspyynnöllä. Asiakkaita etsivät tilitoimistot ottavat sinuun yhteyttä, eikä sinun tarvitse soitella kaikkia läpi!

Lähetä tarjouspyyntö

Tarjouspyynnön lähettäminen on ilmaista eikä sido sinua mihinkään.

Uusimmat artikkelit

Hyvä kirjanpitäjä on asiakkaansa neuvonantaja

18.9.2017

Kiristyvä sääntely haaste pienemmille tilintarkastajille

5.9.2017

EU-komissiolta lakiesitys: tilitoimiston ilmoitettava verojen välttelystä viranomaisille

30.8.2017

Tilintarkastus tukee yritysten kasvua

15.8.2017