Tilintarkastajan nimikkeet uudistuvat

Tilintarkastajan nimikkeet uudistuvat

Tilintarkastusjärjestelmää on selkeytetty ja yksinkertaistettu 1.1.2016 alkaen. Uudet tilintarkastusnimikkeet ovat HT-tilintarkastaja, KHT-tilintarkastaja ja JHT-tilintarkastaja.

Tilintarkastajan tutkinnosta alan perustutkinto (HT-tilintarkastaja)

Tilintarkastusjärjestelmä on muuttunut kaksiportaiseksi ja yksityispuolen ja julkishallinnon tilintarkastajajärjestelmät ovat yhdistyneet. Kaikki tilintarkastajan suorittavat uuden lain mukaan yhden perustutkinnon (HT-tilintarkastaja), jonka jälkeen HT-tilintarkastajat voivat suorittaa erikoistumistutkintona KHT- ja/tai JHT-tilintarkastajan tutkinnon.

  • HT-tilintarkastaja vastaa nykyistä HTM-tilintarkastajaa.
  • Uusi KHT-tilintarkastajan pätevyys vastaa nykyistä KHT-tilintarkastajaa. KHT-tilintarkastajan erikoispätevyys antaa oikeuden tarkastaa yleisen edun kannalta merkittäviä yhteisöjä, kuten pörssiyhtiöitä.
  • JHT-tilintarkastaja vastaa nykyistä julkishallinnon ja -talouden tilintarkastajaa (JHTT).

Lakimuutoksen myötä yhtenäistyvät myös tilintarkastusyhteisöt. Uuden lain nojalla nykyiset HTM-, KHT- ja JHTT- yhteisöt ovat kaikki ”tilintarkastusyhteisö” -nimikkeen alla.

Tilintarkastajien valvontajärjestelmä on muuttunut

Tilintarkastajia valvonut Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunta on vaihtunut Patentti- ja rekisterihallitukseen. PRH:ssa on valtioneuvoston asettama tilintarkastuslautakunta. Tilintarkastuslautakunnan päätöksiin voi hakea oikaisua ja oikaisuvaatimukseen annetusta päätöksestä voi valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Helsingin hallinto-oikeus korvaa nykyisen valitusportaan, valtion tilintarkastuslautakunnan.

ProPlaza on uudenlainen palvelu, jonka avulla tavoitat lähialueesi tilitoimistot helposi yhdellä tarjouspyynnöllä. Asiakkaita etsivät tilitoimistot ottavat sinuun yhteyttä, eikä sinun tarvitse soitella kaikkia läpi!

Lähetä tarjouspyyntö

Tarjouspyynnön lähettäminen on ilmaista eikä sido sinua mihinkään.

Uusimmat artikkelit

Hyvä kirjanpitäjä on asiakkaansa neuvonantaja

18.9.2017

Kiristyvä sääntely haaste pienemmille tilintarkastajille

5.9.2017

EU-komissiolta lakiesitys: tilitoimiston ilmoitettava verojen välttelystä viranomaisille

30.8.2017

Tilintarkastus tukee yritysten kasvua

15.8.2017