Kuinka onnistua taloushallinnon ulkoistamisessa?

Kuinka onnistua taloushallinnon ulkoistamisessa?

Kauppalehdessä julkaistussa uutisessa on käsitelty tekijöitä jotka vaikuttavat ulkoistamisen epäonnistumiseen. Asiaa on selvitetty myös Marketvision ja Enfon tutkimuksessa 2014 liittyen keskisuurten organisaatioiden taloushallinnon ulkoistukseen.

Miksi yritykset eivät ulkoista taloushallintopalveluitaan?

Pk-yritysten taloushallinnon ulkoistaminen saattaa joskus olla haastavampaa kuin yrityksen sisällä ajatellaan. Epäonnistunut ulkoistaminen voi johtaa suurempiin kustannuksiin kuin säästöihin. Aina talousjohtajat eivät osaa ostaa ulkoistettuja palveluita.

Marketvision ja Enfon tutkimuksen mukaan melkein joka toinen keskisuuri yritys ei ollut vielä 2014 ulkoistanut osittain tai kokonaisuudessaan taloushallinnon prosessejaan. Tämä johtuu pääsääntöisesti kolmesta tekijästä:

  1. Yritykset eivät ulkoista joko haluttomuuden tai osaamattomuuden takia. Ulkoistuksen suurimmat riskit liittyvät näissä tapauksissa palvelun ostamisen määrittelyyn ja mittaamiseen. Yritykset pelkäävät palvelun joustavuuden ja tiedonkulun kärsivän tai kustannusten karkaavan käsistä, kun kaikkea ei ole kyetty ostovaiheessa määrittelemään.

  2. Yritykset eivät voi ulkoistaa aivan kaikkea talouteen liittyvää. Yritykset haluavat pitää omissa käsissä esimerkiksi strategiatyön.

  3. Palveluntarjoajat eivät ole osanneet tarjota asiakkailleen selkeitä taloushallinnon kokonaisratkaisuja yksittäisten ja sekalaisten palveluiden sijaan. Tutkimuksen mukaan tämä on kuitenkin parantunut merkittävästi viime vuosina ja keskisuurille yrityksille tarjotaan entistä enemmän käytön mukaan skaalautuvia modulaarisia tuotteita.

Yleisimmät virheet ulkoistuksessa

Kauppalehdessä on listattu yleisimpiä virheitä, mitä taloushallinnon ulkoistuksessa tehdään:

  • Yritys ei tarkalleen tiedä, mitä ulkoistamiselta haluaa, jolloin täysi hyöty jää saamatta. Ulkoistuksen suunnittelu ja määrittely on tehty huonosti

  • Ulkoistamistyöhön ei ole nimetty vastuuhenkilöä joka vastaa ja valvoo ulkoistuksen etenemistä

  • Projekti kiirehditään läpi, minkä vuoksi esimerkiksi järjestelmän testaaminen jää vähälle

  • Omat kyvyt yliarvioidaan, mikä voi johtaa työtaakan kohtuuttomaan kasvamiseen. Työ on yleensä suurempi kuin miltä aluksi tuntuu

  • Ulkoistaminen ajoitetaan kiireiseen aikaan kuten tilikauden vaihteeseen. Ulkoistaminen kannattaa ajoittaa hiljaiseen kauteen, ei vuodenvaihteeseen tai kesälomien ympäristöön, kuten usein tehdään

Ulkoistuksessa onnistuminen

Taloushallintoa ulkoistettaessa tai kilpailuttaessa on hyvä selvittää minkälaisia palveluita ja paketteja eri palveluntarjojat tarjoavat. Kun päättäjällä on laaja kuva tarjolla olevista palveluista, voidaan parhaiten määrittää yritykselle sopivin palvelupaletti sekä minkälaisia säästöjä voidaan saavuttaa. Ulkoistuksen onnistumisen kannalta on hyvin tärkeää myös suunnitella itse ulkoistusprosessi, sekä sisäisesti että palveluntarjoajan kanssa. Onnistunut taloushallinnon ulkoistus voi johtaa merkittäviin säästöihin sekä mahdollistaa yrittäjän tai yrityksen talousjohdon keskittymisen varsinaiseen liiketoimintaan.

ProPlaza on uudenlainen palvelu, jonka avulla tavoitat lähialueesi tilitoimistot helposi yhdellä tarjouspyynnöllä. Asiakkaita etsivät tilitoimistot ottavat sinuun yhteyttä, eikä sinun tarvitse soitella kaikkia läpi!

Lähetä tarjouspyyntö

Tarjouspyynnön lähettäminen on ilmaista eikä sido sinua mihinkään.

Uusimmat artikkelit

Hyvä kirjanpitäjä on asiakkaansa neuvonantaja

18.9.2017

Kiristyvä sääntely haaste pienemmille tilintarkastajille

5.9.2017

EU-komissiolta lakiesitys: tilitoimiston ilmoitettava verojen välttelystä viranomaisille

30.8.2017

Tilintarkastus tukee yritysten kasvua

15.8.2017