Kiristyvä sääntely haaste pienemmille tilintarkastajille

Kiristyvä sääntely haaste pienemmille tilintarkastajille

Kiristyvä tilintarkastusalan sääntely ja valvonta iskee pienempiin tilintarkastajiin, sanovat Kauppalehden haastattelemat asiantuntijat.

Kauppalehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan alaa valvova Patentti- ja rekisterihallitus vaikuttaa vahvistavan suurten tilintarkastusyhteisöjen markkina-asemia pienten kustannuksella. Pahimmillaan tämä voi johtaa pienten tilintarkastusyhtiöiden kaatumiseen.

Vuonna 2016 PRH:n tilintarkastusvalvonta toteutti laaduntarkastuksen 153 tilintarkastajalle ja kolmelle tilintarkastusyhteisölle. Pienikin virhe voi johtaa hylkäävään valvontaan.

Kauppalehden haastatteleman Pauli Vahteran mielestä PRH:n valvonta on pilkuntarkkaa, joka ilmenee mm. jokaisen tarkastustehtävän dokumentointina ja pienistäkin toimeksiannoista on laadittava kattavat työpaperit. Suuret yritykset kestävät työtaakan, mutta pienempien tilintarkastajien resurssit eivät riitä.

Tilintarkastajat ry:n johtavan asiantuntijan Risto Ruuskan mukaan tilintarkastajat kokevat, että yhä suurempi osa ajasta kuluu tehdyn tilintarkastustyön dokumentoimiseen valvontaviranomaista varten.

Alan pieniä toimijoita harmittaa myös sekin, että PRH:n valvonnassa pieniltäkin vaaditaan raskaiden ISA-standardien noudattamista. Kustannukset nousevat, vaikka sertifikaatin ehdot täyttävä dokumentaatio ei auta tilintarkastusasiakasta. ”Satojen sivujen ISA on säädetty pörssiyhtiöiden näkökulmasta. Pienille kohtuuton standardi on turha”, eräs haastateltu valittaa.

Tilastokeskus kertoo, että tilintarkastusyrityksiä on noin 500 ja tilintarkastajia kokonaisuudessaan noin 1 470. Tilastokeskuksen numeroista voi arvioida, että Big Four -yhtiöiden markkinaosuus kaikista tilintarkastuspalveluista on noin 80 prosenttia. Big Four -yritykset ovat monikansalliset Deloitte, EY, KPMG ja PwC.

Pienten tilintarkastusyhtiöiden syrjäyttämisen riskinä saattaa olla tilintarkastuksen hintojen nousu, sillä kun pienet poistuvat pelistä, isot voivat hinnoitella vapaammin.

Kauppalehden mukaan tilintarkastusyhtiöiden voittomarginaalit ovat viime vuosina kaventuneet. Kilpailuttaminen ja sääntely vaikuttavat. Tilintarkastus on kuitenkin vakaasti kasvavaa liiketoimintaa numeroiden perusteella. Isoille tilintarkastus on sisäänvetotuote, jonka jatkoksi myydään neuvontapalveluja.

ProPlazan kautta löydät yrityksellesi sopivimman tilintarkastustoimiston, oli se sitten suuri tai pieni tilintarkastusyhteisö.

ProPlaza on uudenlainen palvelu, jonka avulla tavoitat lähialueesi tilitoimistot helposi yhdellä tarjouspyynnöllä. Asiakkaita etsivät tilitoimistot ottavat sinuun yhteyttä, eikä sinun tarvitse soitella kaikkia läpi!

Lähetä tarjouspyyntö

Tarjouspyynnön lähettäminen on ilmaista eikä sido sinua mihinkään.

Uusimmat artikkelit

Hyvä kirjanpitäjä on asiakkaansa neuvonantaja

18.9.2017

Kiristyvä sääntely haaste pienemmille tilintarkastajille

5.9.2017

EU-komissiolta lakiesitys: tilitoimiston ilmoitettava verojen välttelystä viranomaisille

30.8.2017

Tilintarkastus tukee yritysten kasvua

15.8.2017