Hyvä kirjanpitäjä on asiakkaansa neuvonantaja

Hyvä kirjanpitäjä on asiakkaansa neuvonantaja

Taloushallintoliiton toimitusjohtaja Antti Soro kirjoittaa Y-Studio:ssa taloushallinnon kehityksestä.

Taloushallinto sähköistyy ja automatisoituu. Soron mukaan se tarkoittaa pk-yrityksille, että niiden pitäisi sallia ja vaatia kirjanpitäjäänsä osallistumaan talousjohtamiseen syvemmin.

Taloushallinto automatisoituu ja ohjelmistorobotit tekevät rutiinitöitä 24/7 virheettömästi, nopeasti ja tehokkaasti. Jo muutaman vuoden päästä tämä tulee viemään kirjanpitotoimistoilta pois paljon rutiininomaista, sääntöihin perustuvaa käsityötä. Asiakkaat hyötyvät, kun automatisointi laskee taloushallinnon peruskirjanpidon ja palkanlaskennan hintaa.

Kirjanpitäjä tulee jatkossa olemaan entistä enemmän asiakkaansa neuvonantaja, joka ymmärtää asiakasyrityksen talouslukuja ja tekee niistä havaintoja, johtopäätöksiä ja toimenpidesuosituksia. Numeroiden tulkitseminen ja asiakkaan neuvominen tuo asiakkaalle lisäarvoa.

Asiakkaan kannattaa vaatia tätä tilitoimistolta. Monesti tilitoimistoissa on totuttu siihen, että siellä hoidetaan kirjanpito matalilla katteilla, eikä tehdä sen enempää. Yhtiöt taas ovat tottuneet ostamaan analyysejä omasta liiketoiminnastaan kalliilla muualta, vaikka tilitoimistolla olisi kaikki tieto ja osaaminen valmiiksi tarjolla.

Moni tilitoimisto keskustelee yrittäjän taloustilanteesta, tulevaisuuden suunnitelmista, haasteista ja ongelmista liian myöhään.

Käytännön esimerkkinä pienemmissä yhtiöissä moni yrittäjä kaipaa neuvoja esimerkiksi siihen, paljonko hänellä on varaa nostaa palkkaa ja kuinka palkka ja osinko optimoidaan verotuksellisesti. Tilitoimisto voi auttaa laskelmissa ja kassavirran riittävyyden arvioinnissa. Valitettavan usein yrittäjä tekee päätelmät itse ja nostaa osakeyhtiön tililtä itselleen rahaa ja tilitoimistossa joudutaan jälkikäteen kirjaamaan nämä palkaksi ja kertomaan verotukselliset seuraamukset, jotka yrittäjä usein kokee yllättävinä.

ProPlazan kautta löydät helpoiten proaktiivisia tilitoimistoja, jotka tukevat sinua liiketoiminnassasi.

ProPlaza on uudenlainen palvelu, jonka avulla tavoitat lähialueesi tilitoimistot helposi yhdellä tarjouspyynnöllä. Asiakkaita etsivät tilitoimistot ottavat sinuun yhteyttä, eikä sinun tarvitse soitella kaikkia läpi!

Lähetä tarjouspyyntö

Tarjouspyynnön lähettäminen on ilmaista eikä sido sinua mihinkään.

Uusimmat artikkelit

Hyvä kirjanpitäjä on asiakkaansa neuvonantaja

18.9.2017

Kiristyvä sääntely haaste pienemmille tilintarkastajille

5.9.2017

EU-komissiolta lakiesitys: tilitoimiston ilmoitettava verojen välttelystä viranomaisille

30.8.2017

Tilintarkastus tukee yritysten kasvua

15.8.2017